Понеделник, 03 Април 2023 18:03

Проф. Раймондас Свяцкевичюс

Раймондас Свяцкевичюс (Литва) е музикант с широки хоризонти, който интелектуално и с решителност надгражда статута на своя инструмент, като програмирането му смело нарушава границите на репертоара и жанровете и непрекъснато повишава професионалния си стандарт.

Sviackevičius завършва магистърска степен в Литовската академия за музика и театър през 1999 г. (при доц. Зита Abromavičiūtė ). 1998–1999 г. учи в Музикалната академия в Лодз (Полша) при акордеониста и композитора проф. Богдан Доулаш. 1999-2000 г. посещава музикалната академия Сибелиус в Хелзинки (Финландия) при проф. Мати Рантанен. 1999-2001 г. следва следдипломно обучение в Кралската консерватория в Хага (Холандия) при световноизвестните проф. Фридрих Липс (Русия) и Йохан Де Вит (Холандия).

Raimondas Sviackevičius е лауреат на много национални и международни конкурси. Като солист е свирил с Литовския национален симфоничен оркестър, Литовския държавен симфоничен оркестър, Каунаския симфоничен оркестър, Камерния оркестър „Свети Кристофър“, Литовския камерен оркестър и Камерния оркестър на Клайпеда. Изнасял е рецитали, участвал е в оригинални програми на фестивалите Gaida, Sugrįžimai, Летен фестивал на Св. Кристофър, Druskomanija, Jauna музика, Druskininkų васара су Чюрлионю, Музикос ruduo, Permainu muzika, Is arti, Klangspuren (Австрия), Venice Bienalle (Италия), Utraschall (Германия), Vale of Glamorgan (Обединеното кралство), Turning sounds (Полша), Harbin festival (Китай), Usedom Music Festival (Германия), както и Форум за модерно изкуство W. Lutoslawski в Люблин, Musica Moderna в Лодз (Полша) и „Баян и Баянисти“ в Москва (Русия), акордеонни фестивали в Санок, Cz estochowa, Liublin, Bielsko-Biala (Полша), Chelyabinsk, Ufa (Русия), наред с други.

Изявявайки се активно като солист, той също свири камерна музика и участва в различни формации и нетрадиционни групи, свирещи експериментална и авангардна музика, както и джаз. През 2004 г. се присъединява към ансамбъла за съвременна музика Gaida, а от 2009 г. активно участва в Литовски ансамбъл Network.

Sviackevičius редовно се появява (в миналото като участник, сега като педагог) в международни майсторски класове, семинари и фестивали. Имал е майсторски класове в различни европейски академии, включително Кралската академия в Копенхаген, Лондонската кралска академия, Римската консерватория Санта Чечилия, Академията в Страсбург, Университета Антон Брукнер в Линц, Талин, Крагуевац, Гданск, Варшава, Пула, Виченца, Катовице, музикалните академии в Ченстохова и Харбинския университет в Китай. Той е провеждал майсторски класове в International Campus Giardini Naxos в Сицилия, Санта Северина Южна Италия, Шенжен Китай и други места. Концертирал е с голям успех в Германия, Италия, Латвия, Естония, Финландия, Дания, Полша, Холандия, Швеция, Австрия, САЩ и Русия и е журирал на следните национални и международни конкурси: конкурс Клингентал (Германия), Москва Конкурс „Баян и Баянисти“ (Русия), Coupe Mondiale, Международен конкурс A. Krzanowski, конкурс Sanok, конкурс Przemysl (Полша), Premio Citta di Castelfidardo, Музикални конкурси Val Tidone, Международна награда за акордеон Stefano Bizzarri, Contemporaneamente Fisarmonica в Рим, San Vincenzo La Costa (Италия), Alcobaca (Португалия) и много други.

От 2000 г. Sviackevičius е преподавател в Литовската академия за музика и театър, в момента работи като професор. Много от учениците му са лауреати на различни международни конкурси, изявяват се на различни фестивали и участват активно в концертния живот, където са признати за познавачи на съвременната музика. През 2014 г. по инициатива на R. Sviackevicius в LMTA беше създаден нов независим отдел по акордеон. От 2014 г. е ръководител на катедрата по акордеон в Литовската академия за музика и театър. Академичният живот през последните десетилетия има голяма международна активност, почти всички водещи професори по акордеон имаха майсторски класове със студенти от LMTA, учители и студенти редовно участват в различни програми и проекти за обмен.

Sviackevičius тясно си сътрудничи с литовски композитори, поръчвайки и изпълнявайки нови произведения за акордеон. През 2004 г. издава първия си самостоятелен компактдиск, озаглавен A Farewell to arms след Nomeda Творбата на Valančiūtė, написана за него. През 2006 г. той изпълни премиерно първия литовски концерт за акордеон и камерен оркестър Breakthrough от Žibuoklė Martinaitytė, която беше посветена на него. През 2007 г. той изнесе първото изпълнение на Promise, първото литовско произведение за акордеон и симфоничен оркестър от световноизвестния композитор Феликсас Bajoras, на фестивала за съвременна музика Gaida. Нов концерт за акордеон и камерен оркестър AKO-07 от Юргис Юозапайтис, посветен на Свяцкявичюс, беше представен премиерно в Музикос Фестивалът Ruduo през есента на 2007 г., а през 2009 г. фестивалът Pažaislis беше домакин на премиерата на Елегия за онези, които напуснаха родината си за акордеон и струнен оркестър от Гедриус Купревичюс. През 2010 г. композиторът Арвидас Концертът на Малцис за акордеон и камерен оркестър, посветен на Р. Свякевичюс, беше представен премиерно във Вилнюс. През 2010 г. издава CD “Acorpus simulacrum”. Той подготви и изпълни премиерно различни солови и камерни творби от литовски композитори (О. Балакаускас , Б. Кутавичюс, Р. Мотиекайтис, Ж. Мартинайтите, В. Бейнариене, Й. Тамулионис, Ф. Байорас, Р. Меркелис, В. Балтакас, В. Germanavi čius, D. Čemerytė, A. Malcys и т.н.). Негови записани творби се появяват на повече от 15 различни компактдиска.

Напоследък, освен изпълнителската си кариера, Раймондас Свяцкевичюс участва активно в организирането на различни акордеонни събития, а от 2008 г. е артистичен директор на Международните акордеонни фестивали във Вилнюс и Паланга. Международният акордеонен фестивал във Вилнюс е добре известен и се оценява като фестивал с висок стандарт и е едно от най-важните акордеонни събития в Европа. От 2011 г. той ръководи Международните конкурси по акордеон във Вилнюс като артистичен директор, които се организират успешно на всеки две години. Международният конкурс за акордеон във Вилнюс има голяма репутация сред участниците и има високи стандарти за качество на известни членове на журито, изисквания и система за оценяване.

От 2010 г. Raimondas Sviackevicius е президент на Литовската асоциация на акордеонистите (създадена през 1986 г.). Асоциацията като най-голямата и най-стара акордеонна организация в Литва като цяло отговаря за основните международни и национални акордеонни събития, сътрудничество между други асоциации, методичен, педагогически и професионален обмен на всички нива и степени от музикални училища до академии.

Персонален уебсайт: www.sviackevicius.com

Свързани статии (по етикет)

Още в тази категория: « Раду Ратои

Сдружение АКОРДЕОМАНИЯ АРТ

 

 

 

 

www.accordiomaniaart.com

Организационен комитет

festival@accordiomaniaart.com

 

Международен акордеонен фестивал АКОРДЕОМАНИЯ - Плевен, 29 юни - 2 юли 2023
© 2023

Please publish modules in offcanvas position.