Неделя, 28 Януари 2024 23:34

Марко Шеварлич

Марко Шеварлич завършва основното си обучение по акордеон в Чачак (Сърбия) под ръководството на Александър Попович, а по-нататъшното си музикално образование - в Крагуевац при професор Воин Васович. Продължава бакалавърската си степен в Сан Себастиян, Испания в "Музикене" при професор Иняки Алберди, а след това завършва магистърска степен в Университет за Музика във Вюрцбург, Германия при професор Стефан Хусонг.

Специализирайки в разработването на нов репертоар в камерната музика, той продължава обучението си във Франция в Националната академия за музика и танци в Париж под ръководството на професор Канг и получава магистърска степен по камерна музика в Германия в Мюнхенския университет за музика и театър под ръководството на професор Дирк Момерц. Като солист и член на дуото "Jeux d'Anches" Марко Шеварлич е удостоен с многобройни награди, включително първи награди на международни конкурси за акордеон и камерна музика като Juventudes Musicales de España, Pula Accordion Competition Coupe Mondiale, Trophée Mondiale, Castelfidardo и Klingenthal. Особено внимание заслужава първата му награда на конкурса "Arrasate Hiria" в Испания. Международната му концертна дейност се характеризира с участия в реномирани фестивали в цяла Европа и в концертни зали по целия свят - от Армения до Русия и Япония. Марко е водил и семинари за напреднали ученици в Испания, Словения, Сърбия и Германия.

В допълнение към успехите си като концертиращ изпълнител Марко Шеварлич участва активно в създаването на нов репертоар за акордеон. Работил е с известни композитори като Верду, Феделе, Гьобелс и Торес и си сътрудничи с талантливи млади композитори като Ониши, Гинзел, Бона, Кинтана, Майкусяк и Бабаджанян.

Неговите ученици в Мюнхен са отличени с лауреатски титли на големи национални конкурси като Jugend Musiziert и Akkordeon-Preis в Германия, както и на международни конкурси в Пула, Прага, Грац, Кастелфидардо, Клингентал и Coupe Mondiale. Получавали са стипендии от различни фондации, включително LiveMusicNow в Мюнхен, и са свирили с известни оркестри като LJAO Bayern и Германския федерален младежки оркестър, както на фестивали като Фестивала за камерна музика в Ароза, Швейцария, така и на Пан Тонале в Берлин.

От ноември 2022 г. Марко Шеварлич преподава във висше музикално училище MUSIKENE в Сан Себастиан, Испания.

Свързани статии (по етикет)

Още в тази категория: « Условия за участие Раду Ратои »

Сдружение АКОРДЕОМАНИЯ АРТ

 

 

 

 

www.accordiomaniaart.com

Организационен комитет

festival@accordiomaniaart.com

 

Международен акордеонен фестивал АКОРДЕОМАНИЯ - Плевен, 29 юни - 2 юли 2023
© 2023

Please publish modules in offcanvas position.