Събота, 13 Март 2021 20:32

Ангел Маринов

Ангел Маринов (България) Ангел Маринов (България)

Ангел Маринов - делегат за България в Confédération Mondiale de l’Accordéon и жури на Trophée Mondial, преподавател по акордеон, баян и бандонеон в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.

Роден е през 1975 г. в гр. Асеновград. Завършва СМУ „Добрин Петков” и магистърска степен в АМТИИ гр. Пловдив със специалност акордеон при своя баща доцент Петър Маринов. Завършва класа по композиция в същата академия при проф. Иван Спасов и Божидар Абрашев, едни от най-видните български композитори за XX век. Специализирал е във Воронежски институт за изкуства 1991 при проф. Александр Афанасьевич Тимошенко - педагог, композитор, един от най-изпълняваните композитори за баян в Русия.

Ангел Маринов е лауреат на международни конкурси в Кастелфидарто, 97 г. и Вал Тидоне, както и носител на първи награди от националните конкурси в гр. Чирпан /България/.

Като композитор има издадени и изпълнявани множество произведения в България, Европа и Азия. Освен за акордеон пише музика за филми, мюзикъли, театрални постановки, детски песни. Автор е на песните включени в учебниците по музика за всички класове на Издателство „Изкуство”, както редица помагала за детските градини на издателствата „Просвета” и „Булвест”.

От 2015 г. създава Национална школа по акордеон „Петър Маринов”, за да популяризира обучението по акордеон в България и по света.

Концертира в бившия СССР, Европейския съюз и балканските държави. От 1994 г. заедно със своя баща Петър Маринов, Виктор Мелник и Елена Мелник създават квартет “Консонанс” с които издават и CD диск. Ангел Маринов управлява издателска къща за музикална литература и учебници по теория на музиката, както и  импресарска агенция в сферата на шоу бизнеса. Негови студенти са носители на редица награди от национални и международни конкурси по акордеон.

Още в тази категория: « Румен Тодоров Юрий Шишкин »

Сдружение АКОРДЕОМАНИЯ АРТ

 

 

 

 

www.accordiomaniaart.com

Организационен комитет

festival@accordiomaniaart.com

 

Международен акордеонен фестивал АКОРДЕОМАНИЯ - Плевен, 1-4 юли 2021
© 2021

Please publish modules in offcanvas position.