Обща информация

Международен акордеонен фестивал „Акордеомания“ е платформа за оживен творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят, на които ще предложат нови идеи, възможности за творческо израстване и изграждане на контакти за бъдещи професионални кариери.

За първи път в България се организира акордеонен фестивал, който предлага в едно събитие - конкуренция (международен конкурс), обмяна на опит (акордеонна академия), концерти и творчески контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство.

Концерти в рамките на фестивала ще изнесат Юрий Шишкин (Русия), Пламен Димитров и Ангел Чакъров. Те ще представят на публиката  неограничените приложения на акордеона в различните жанрове на музикалното изкуство.

 

Фестивалът включва още:

Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ в 13 категории, разпределени в 4 направления: класическа музика, забавна музика, фолклор и камерна музика. Конкурсът ще завърши с Гала концерт на победителите от всяка възрастова категория.

В Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ за първи път в България ще бъде проведена официална селекция на изпълнители за  Trophée Mondial (Световен трофей), организиран от Confédération Mondiale de l’Accordéon (Световна конфедерация на акордеона). Селектираните от журито участници, получават право да се явят на финал Trophée Mondial 2019.

Новото, което отличава конкурсa в категория фолклор, са изискванията към акордеонистите да представят не само своите умения като солисти, но и способност да съпровождат изпълнението на народни певци и инструменталисти, което ще спомогне за изграждането на подготвени акордеонисти-корепетитори, необходими на българският песенен, инструментален и танцов фолклор.

Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурса.

Международна акордеонна академия предлага майсторски класове на педагози и изпълнители с международна известност – Юрий Шишкин  (Русия), Фредерик Дешамп (Франция) и Пламен Димитров - фолклор, България.

Концертите и Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ са със свободен достъп за гости и  общественост.

Още в тази категория: Организатори »

Сдружение АКОРДЕОМАНИЯ АРТ

 

 

 

 

www.accordiomaniaart.com

Организационен комитет

festival@accordiomaniaart.com

 

Международен акордеонен фестивал АКОРДЕОМАНИЯ - Плевен, 4-7 юни 2020
© 2019