Обща информация

„АКОРДЕОМАНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН АКОРДЕОНЕН ФЕСТИВАЛ 2023

Международен акордеонен фестивал „Акордеомания“ е платформа за оживен творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят, на които ще предложат нови идеи, възможности за творческо израстване и изграждане на контакти за бъдещи професионални кариери.

Международен фестивал „Акордеомания“ е единственото събитие в България, което предлага - конкуренция (международен и национален конкурс), обмяна на опит (акордеонна академия), концерти и творчески контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство.

Фестивалът включва:

Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ в 12 категории, разпределени в 4 направления: класика, камерна, виртуозна и забавна музика.

Национален акордеонен конкурс „Акордеомания“ в две възрастови групи за индивидуални изпълнители - класика и фолклор, включени в Програма на мерките за закрила на  деца с изявени дарби таланти 2023.

В  Международен и Национален акордеонен конкурс Акордеомания ще се проведе национална селекция на изпълнители за допускане до участие в Световен трофей на акордеона 2023, организиран от Световната конфедерация на акордеона (Confédération Mondiale de l’Accordéon).

 

Международно жури от Литва, Молдова, Сърбия, Черна гора, България, Германия, Босна и Херцеговина ще оценява участниците в конкурсите.

 

Акордеонна академия предлага на участниците:

Майсторски класове на педагози и изпълнители с международна известност – Раду Ратои (Молдова) и Раймондас Свяцкевичюс (Литва).

 

Ново в Aкордеонна академия е Workshop Zone с признати изпълнители и специалисти:

Проф. Раймондас Свякевичюс (Литва) - ръководител катедра и преподавател по акордеон в Литовската Академия за музика и театър;

Раду Ратои (Молдова) – концертиращ изпълнител, завършва магистратура по „Музика“, акордеон в Кралска Датска музикална академия;

Владимир Мандич (Сърбия) – преподавател по акордеон в Музикално училище „Д-р Милое Милоевич“- Крагуевац, Сърбия;

Виктор Мелник (България) - известен с майсторството си в Европа, лектор по теми за развитие, устройство, ремонт и поддръжка на акордеона.

 

Концерти в рамките на фестивала ще изнесат:

Раду Ратои - концертира в едни от най-престижните световни зали. Репертоарът му включва различни стилове, от класицизъм, модернизъм, джаз до народна музика от различни страни;

Гала концерт на победителите от Национален и Международен конкурс „Акордеомания“;

Те ще представят на публиката  неограничените приложения на акордеона в различните жанрове на музикалното изкуство.

 

Концертите, Международен и национален акордеонен конкурс „Акордеомания“ са със свободен достъп за гости и  общественост.

 

 

Още в тази категория: Организатори »

Сдружение АКОРДЕОМАНИЯ АРТ

 

 

 

 

www.accordiomaniaart.com

Организационен комитет

festival@accordiomaniaart.com

 

Международен акордеонен фестивал АКОРДЕОМАНИЯ - Плевен, 29 юни - 2 юли 2023
© 2023